سرطان روده چیست و چه علائمی را در پی دارد؟ با مشاهده چه نشانه هایی باید به وجود سرطان روده شک کنیم و در این مورد به متخصص گوارش مراجعه کنیم؟ سرطان روده چند نوع دارد و چه آسیب هایی به بدن و فرد مبتلا وارد می کند؟ شاید این سوالات ذهن شما را نیز درگیر کرده باشد و یا در دوستان و نزدیکان خود شنیده باشید که ابتلا به این بیماری صورت گرفته است. سرطان روده که امروزه به یک بیماری شایع تبدیل شده است در بسیاری از موارد در اثر بیماری های پیش زمینه ای و یا عدم توجه به نشانه های آن درد مزمن شده و رفته رفته تشدید می یابد.
در این مطلب سعی داریم که آگاهی های لازم در خصوص سرطان روده یا کلورکتال را به شما عزیزان ارائه نماییم:
سرطان روده چیست؟
سرطان روده یا کلورکتال در مراحل اولیه با علائم بسیار جزئی و یا در برخی از موارد کاملاً بدون علائم بروز می نماید. در صورتی که فرد مبتلا به سرطان روده باشد ممکن است که نشانههای ابتلا به آن، به قدری ناچیز و خاموش باشد که وی را از شیوع و یا رشد سریع آن بی خبر می سازد. آزمایش غربالگری منظم برای سرطان روده یا رکتوم که از طریق کولونوسکوپی انجام می شود. در افرادی که شاهد سابقه خانوادگی ابتلا به این بیماری را دارند، برای تشخیص و درمان به موقع آن بسیار کمک کننده است. همینطور افراد بالای ۵۰ سال و یا افرادی که زیر ۵۰ سال هستند اما دارای سابقه خانوادگی در ابتلا به سرطان روده هستند باید غربالگری های لازم و بررسی های مورد نیاز برای ابتلا به این بیماری را به طور جدی در نظر بگیرند.
ممکن است که سرطان روده با علائمی ساده مانند بواسیر، سندروم روده تحریک پذیر و یا بیماری التهابی روده بروز نماید، که توجه به به آن از ملزومات لازم جهت پیشگیری از شیوع آن می باشد. البته اینطور نیست که هرکس مبتلا به بواسیر و یا سندروم روده تحریک پذیر باشد، حتماً به سرطان روده نیز مبتلا خواهد شد. بررسی این مسئله توسط آزمایش هایی که با کلونوسکوپی یا سایر روش ها مانند آندوسکوپی انجام می شود صورت می پذیرد.
علائم سرطان روده
علائم اولیه سرطان روده شامل چه مواردی می شود
سرطان ها معمولاً در رکتوم یا کلون ایجاد می شوند. علائم اولیه سرطان روده بزرگ، در وهله اول شامل کاهش وزن ناگهانی و یا باریک شدن مدفوع می باشد. همچنین ممکن است که خونریزی رکتال به رنگ قرمز روشن یا تیره دیده شود. داشتن مدفوع رشته ای یا باریک از علائم هشدار دهنده ای است که معمولاً توسط افراد مبتلا جدی گرفته نمی شود. همچنین در مراحل اولیه فرد احساس نیاز به تخلیه روده دارد، در صورتی که چیزی از آن خارج نمی شود.
همچنین مواردی مانند کم خونی و کاهش وزن نیز از سایر علائم آن است. درد مداوم شکم علامت هشدار دهنده دیگری است که می تواند در تشخیص این بیماری کمک کننده باشد، البته عوارض و علائم ایجاد شده در برخی از بیماری های گوارشی دیگر نیز مشترک می باشد. بنابراین داشتن هر یک از نشانه ها بیانگر ابتلای شما به سرطان روده نخواهد بود و همان طور که گفته شد بررسی این مسئله توسط بهترین متخصص گوارش و انجام آزمایشات مربوطه مقدور خواهد بود.
علائم موضعی سرطان روده
برخی علائم موضعی هم برای ابتلا به سرطان روده وجود دارد که در روده بزرگ اثر می کند. معمولاً این علائم با :
- یبوست
- اسهال
- خونریزی از مقعد
- بروز نفخ در شکم
- احساس خالی نشدن کامل روده
- مدفوع باریک تر از حد معمول
بروز می نماید همچنین افراد مبتلا به سرطان روده با بیماریهای گوارشی نیز همراه می شوند، که در ادامه منجر به:
- از بین رفتن اشتها در آن ها
- داشتن حالت تهوع و استفراغ
- زردی صورت
- کم خونی
- احساس ضعف و خستگی
- کاهش وزن بی علت در بدن فرد خواهد شد
سرطان های روده بزرگ در اثر رشد غیر طبیعی سلول ها، در سطح داخلی روده بزرگ یا راست روده ایجاد می شوند، که به آنها پولیپ روده نیز گفته می شود. در صورتی که پولیپ ها به موقع درمان نشوند، سرطانی شده و فرد را درگیر مشکلات جدی تر می سازند.
علل بروز سرطان روده
چه عواملی باعث ایجاد سرطان روده بزرگ می شود؟
سرطان ممکن است کاملاً بدون علت و یا به دلیل بیماری های زمینه ای در بدن فرد ایجاد شود. اما در مورد سرطان روده که در اکثر افراد بالای ۵۰ سال بروز می نماید، مواردی تاثیر گذار است که در ادامه به آن اشاره می نماییم:
التهاب روده
بیماری التهاب مزمن روده و بیماری کرون از مواردی هستند که ابتلا به سرطان روده بزرگ را در بدن فرد ایجاد می کند. همچنین
سندروم های ارثی که در اثر جهش های ژنی در طی چند سال از خانواده گذشته خطر ابتلا به سرطان را افزایش می دهد.
سابقه خانوادگی یکی از مهمترین موارد تاثیر گذار در ابتلا به افراد به سرطان روده می باشد.
سبک زندگی بی تحرک و غیر اصولی نیز در ابتلا به بیماری سرطان روده تاثیر گذار است، داشتن رژیم غذایی که در آن فیبر و پروتئین کمی وجود دارد و غنی از چربی و کربوهیدرات است، زمینه های ابتلا به این بیماری را افزایش می دهد. همچنین نداشتن فعالیت های ورزشی و یا تحرک در طول روز عامل دیگری برای آن محسوب می شود، بد نیست بدانید که اضافه وزن علاوه بر بیماری هایی که برای فرد در پی دارد، در برخی موارد ممکن است سرطان روده را نیز ایجاد کند. از مهمترین عوامل دیگر مصرف سیگار و الکل است که احتمال ابتلا به سرطان روده را چند برابر می کند.
درمان سرطان روده
روش های درمان سرطان روده شامل چه مواردی می شود؟
جراحی
درمان سرطان روده با روش جراحی تکنیکی است که نه تنها در رابطه با سرطان روده برگ در اکثر سرطان ها کاربرد دارد. در جراحی سرطان روده روده کاملاً پاک و تمیز می شود و پولیپ های موجود در آن توسط جراحی برداشته می شود. روشی دیگر کلکتومی است که در این جراحی قسمتی از روده بزرگ برش داده می شود و یا اینکه به طور کلی روده حذف می شود. البته بخشی از روده که برداشته می شود، با توجه به شرایط بیمار و محل و اندازه سرطان در نظر گرفته می شود. در صورتی که تمام روده بزرگ برداشته شود به آن کلکتومی گفته می شود. این روش معمولاً رایج نیست مگر در مواردی که سرطان بسیار مزمن شده باشد و صدها پولیپ در روده بزرگ قرار گرفته باشد.
شیمی درمانی
از روش های درمان سرطان روده شیمی درمانی است که در واقع از گسترش سرطان به سایر نقاط بدن جلوگیری می کند. شیمی درمانی که در واقع داروهای شیمیایی هستند که بر روی سلول های سرطانی تاثیر می گذارند و از طریق رگ وارد خون بدن می شود. در برخی از موارد هم ممکن است داروهای شیمی درمانی به صورت خوراکی مصرف شود این روش که در موارد بسیاری کارآمد و مناسب است در درمان سرطان روده موثر واقع می شود.