ویروس کرونا در افزایش انعقاد خون تاثیر گذار است این ویروس با نفوذ در رگ اصلی کبد باعث لخته شدن خون و ایجاد ترومبوز می شود. مشکلات گوارشی که در اثر ابتلا به بیماری کرونا مشاهده می شود بیانگر این مسئله است که کرونا به آنزیم های کبدی معده و سایر اعضای دستگاه گوارش صدمه وارد می کند. اگر فردی دچار مشکلات کبد و یا مبتلا به بیماری کبد چرب باشد، در صورت ابتلا به بیماری کرونا شرایط مناسبی نخواهد داشت همچنین عارضه های دیگری مانند معده درد و اختلالات گوارشی اسهال و غیره را بعد از ابتلا به کرونا ویروس مشاهده شده است.
در انجام آزمایشاتی روی افراد مبتلا به COVID-19 این نتیجه حاصل شده است که در طول اپیدمی افراد به سرفه و تب مزمن مبتلا شده اند و سیستم تنفسی آن ها تحت تاثیر این ویروس قرار گرفته است، اما در ادامه شاهد برخی از واکنش های دیگر و بروز اختلالات گوارشی ناشی از وجود ویروس کرونا در بدن افراد مبتلا شده ایم.
بر اساس تجزیه و تحلیل سپتامبر 2020، 53 درصد از بیماران بستری شده در بیمارستان با COVID-19 حداقل یک علامت گوارشی (GI) در طول بیماری خود داشتند این عارضه های گوارشی شامل مواردی مانند اسهال و یا درد شدید معده بوده است . همان طور که اشاره شد تاثیر این بیماری همه گیر منجر به مشکلات معده پس از کووید-19 شد که تحقیقات بسیاری برای ارتباط کرونا با معده درد انجام شد. نشانه هایی وجود دارد که نشان می دهد داشتن علائم دستگاه گوارش COVID-19 – یا ابتلا به بیماری در کنار یک مشکل دستگاه گوارش موجود – ممکن است احتمال شدت و عواقب COVID-19 را افزایش دهد. این وبلاگ ویژه آنچه را که کارشناسان تاکنون در مورد شیوع آن می دانند، بررسی می کند.
معده درد بعد از کرونا
معده درد در طول بیماری کرونا و در ابتدای ابتلا به آن شایع است ، این بیماری که باعث می شود فرد دچار سو هاضمه و مشکلات تغذیه نیز بشود ناشی از ورود ویروس کرونا به بدن می باشد. تحقیقات اولیه نشان می دهد که علائم گوارشی در مراحل اولیه بیماری شایع تر است و با گذشت زمان علائمی از بهبودی حاصل می شود. مشکلات گوارشی مربوط به کووید-19 شایع است، به طوری که یک سوم بیماران کووید-19 ابتدا با علائم دستگاه گوارش و برای درمان زخم معده مراجعه می کنند. تهوع و استفراغ ممکن است در دو سوم بیماران COVID-19 رخ دهد. حدود 40 درصد از بیماران COVID-19 ممکن است دچار کاهش اشتها شوند و نزدیک به 50 درصد ممکن است دچار اسهال شوند. درد شکم کمتر شایع است و کمتر از 10 درصد از جمعیت را تحت تاثیر قرار می دهد.
محققان هنوز در حال کشف چگونگی تأثیر عفونت SARS-CoV-2 بر بخشهای مختلف بدن، به ویژه مشکلات معده پس از کووید-19 هستند.
بی اشتهایی در کرونا
یکی از نشانه هایی که در بیماران مبتلا به کووید 19 مشاهده می شود ابتلای آن ها به مشکلات گوارشی به خصوص بی اشتهایی است که باعث می شود برخی از عوارض مانند درد معده و اختلالات روده ای بیشتر تحریک شود.این در حالی است که برای بهبود وضعیت سیستم ایمنی، فرد باید تغذیۀ خوبی داشته باشد تا بتواند به راحتی با این بیماری مقابله کند.این امر ممکن است به دلیل کم شدن آب بدن افراد بروز کند و در افراد سالمند نیز شیوع بیشتری دارد. کرونا و مشکلات گوارشی آن به بسیاری از افراد ضررهای بدنی زده است. در صورت مشاهدۀ بی اشتهایی باید به بیمار سوپ و سایر غذاهای آبکی داد تا علاوه بر آب بتوان فیبر، الکترولیت و پروتئین را به بدن وی رساند. مصرف سبزیجات، لبنیات، مرکبات، تخم مرغ و گوشتها نیز در صورت وجود بی اشتهایی به بیمار توصیه میشود.
استفراغ در کرونا
استفراغ بیماری دیگری است که با ورود ویروس کرونا به بدن ایجاد می شود. این عارضه شیوع کمتری دارد اما خطرناک و آسیب زننده است . استفراغ یکی دیگر از نشانههای بروز بیماری کرونا است که بیماران را به شدت آزار می دهد. این عارضه معمولا با تب و لرز و اختلالات گوارشی همراه می شود . در برخی از افراد این بیماری با مسمومیت اشتباه گرفته می شود که در صورت مزمن شدن نباید از آن ساده گذشت.
اسهال در کرونا
یکی دیگر از مشکلات گوارشی که با بروز کرونا در فرد به وجود می آید، اسهال است. براساس گزارش مجلۀ گوارش امریکا، در حدود 20 درصد از بیماران کرونایی، اسهال نخستین علامت بروز بیماری بوده است در شرایطی که بیمار ضعف سیستم ایمنی دارد درمان اسهال مقداری دشوار خواهد شد.
با توجه به اینکه باید مشکلات گوارشی را نشانۀ اصلی بیماری کرونا در نظر گرفت، اما نباید علائمی مثل خستگی، درد یا تب را نادیده بگیرید. بیمارانی که دچار مشکلات گوارشی مانند ریفلاکس معده، سندروم رودۀ تحریک پذیر، زخم معده یا دیگر مشکلات معده شده اند، باید مراقب باشند. گاهی ممکن است با نادیده گرفتن این علائم موجب ایجاد حالت وخیمتری در خود شوید. بنابراین پیش از مصرف هرگونه دارویی باید به پزشک مراجعه کنید.
چنانچه احساس کردید که یکی از این علائم را دارید، اول از همه بهتر است در خانه بمانید و با پزشک در مورد علائم خود مشورت کنید. خوب است در منزل سرویس بهداشتی و اتاق خواب جداگانه داشته باشید تا از ابتلای سایر افراد خانواده به کرونا جلوگیری کنید.