سیروز کبدی جوز بیماری های شایع امروزی است که در اثر بی توجهی و عدم درمان به موقع بیماری های ایجاد کننده آن رخ می دهد. این بیماری در صورت اقدام دیرهنگام ممکن است آسیب رسان و نگران کننده باشد. این مطلب جهت اطلاع از علائم بیماری سیروز کبدی و راه های درمان آن برای شما عزیزان ارائه شده است . امید است که با پیگیری علائم و عوامل ایجاد کننده زندگی سالم و بدون بیماری را در پیش داشته باشید.
سیروز کبدی چیست؟
کبد در ابتدا در سلامت کامل و سلول های آن سالم و بدون هیچ گونه تخریب و خللی عمل می کنند. برخی از عوامل باعث می شوند که بخش هایی از کبد زخم و بافت سالم آن را احاطه نماید، در صورتی که زخم موجود در کبد گسترش پیدا کند و شرایط برای فعالیت عادی آن دچار خلل شود، در اصطلاح میگوییم که فرد دچار سیروز کبدی شده است. در واقع بافت سالم دچار تخریب شدید شده و بافتِ زخم جای آن را میگیرد.
شاید شنیدن نام سیروز کبدی نگران کننده باشد اما روند پیشرفت آن چند سال زمان می برد و باید به علائم آن دقت داشته باشید تا از رشد و پیشروی اش جلوگیری نمایید. تشخیص بیماری در زمان مناسب آن از مهم ترین مسائل برای درمان است.
همانطور که بیان شد کبد در این بیماری دچار التهاب و زخم شده و بافت سالم آن کم کم از بین می رود ،در سیروز کبدی بافت سالم دچار تخریب شدید شده و بافتِ زخم جای آن را میگیرد.
علائم سیروز کبدی
این بیماری مانند برخی دیگر از بیماری های گوارشی ممکن است دارای علائم بارز و هشدار دهنده ای در اوایل ابتلای فرد به آن نباشد. اما گاهی در مراحل پیشرفتهتر، فرد میتواند علامتهای سیروز کبدی را مشاهده نماید. این علائم شامل موارد زیر هستند:
- احساس بی اشتهایی شدید و عدم تمایل به خوردن غذا
- حالت تهوع
- خستگی شدید
- مشاهده ورم در پاها و شکم
- کاهش وزن
- افزایش رگهای خونی روی پوست
- از دست دادن نیروی جنسی و بزرگ شدن سینه در مردان
- خارش پوست
- گیجی
- قرمزی کف دست
- زرد شدن رنگ پوست و چشم
- علل ابتلا به سیروز کبدی
عوامل موثر در بروز سیروز کبدی
از اصلی ترین عوامل برای ابتلای فرد به سروز کبدی موارد زیر را می توان خاطر نشان نمود:
- استفاده بیش از اندازه الکل و نوشیدنی های الکلی
- مبتلا بودن به هپاتیت ویروسی
- وجود مس در کبد
- اضافه وزن شدید
- چربی انباشته شده در بیمار غیر الکلی
- بیماری ذخیره گلیکوژن
- تجمع آهن در بدن
- ضعیف شدن سیستم ایمنی بدن
- عفونتهایی مثل بروسلوز
- وجود مشکلات مجاری صفراوی
- بیماری کبد چرب
عوارض سیروز کبدی
بیماری سیروز کبدی همراه با عوارضی برای بیمار است که می تواند انجام فعالیت های روزمره و یا طی کردن دوره بیماری را برای وی دشوار تر سازد.
از مهم ترین عارضه های ایجاد شده توسط سیروز کبدی می توان به موارد زیر اشاره نمود:
فشار خون بالا
سیروز کبدی منجر به تغییر در جریان خون کبد شده و درنهایت باعث بروز فشار خون بالا می گردد. این اتفاق در اثر کاهش جریان خون است که، فشار در رگهای این بخش را افزایش می دهد.
تورم شکم و پا
بعد از بالا رفتن فشار در رگ های بدن به طور مستقیم نیز پاها و شکم متورم میشوند. ورم پاها و شکم از نشانه هایی است که شما باید به آن دقت کنید و این علامت را جدی بگیرید. ناتوانی کبد در ساخت پروتئینهای خون نیز جزو مواردی است که در ایجاد این عارضه دخیل هستند.
خونریزی
در ادامه داشتن فشار خون شاهد افزایش فشار در رگهای خونیِ کوچکتر هم خواهیم بود. بنابراین این فشار، گسترش واریس مری و معده را در پی دارد و نهایتا خونریزیهای شدیدی را به وجود میآورد.
سوء تغذیه
داشتن سو تغذیه و عدم تمایل به غذا خورد از عوارض آن است که به طور جدی باعث می شود که پردازش موادی که برای شما مغذی هستند دچار مشکل شود و در نتیجه مواد لازم به بدن نرسد که این خود آسیب های جدی برای بدن را در پی دارد.
یرقان
کبد نرمال و سالم باید بتواند بیلی روبین را از خون پاک کند تا شما به زردی پوست یا یرقان دچار نشوید. اما در فرد مبتلا به سیروز این اتفاق نمیافتد و تیرگی رنگ ادرار و زرد شدن پوست اتفاق می افتد.
بزرگ شدن طحال
مانند برخی دیگر از عوارض بزرگ شدن طحال در اثر افزایش فشار خون ایجاد می شود.
انسفالوپاتی کبدی
در بدن فردی که مبتلا به سیروز است، پاکسازی سموم انجام نمی شود و این سم در بدن و مغز انباشته میشوند. به مرور زمان فرد دچار گیجی یا عدم تمرکز می گردد. در شرایط پیشرفته اصطلاحا می گوییم انسفالوپاتی کبدی رخ داده است که عوارض خطرناکتری مثل به کما رفتن فرد را در پی دارد.
بیماری استخوانی
از دستدادن استحکام استخوان ها و شکستگی آن نیز از عوارض این بیماری است.
عفونت
ابتلا به انواع عفونت ها، از دیگر عوارض بیماری سیروز کبدی است که بیماران مبتلا معمولا نمیتوانند در برابر عفونتهای باکتریایی مقاومت کنند و نهایتا این عفونت بدن آن ها را با خطرات جدی همراه می نماید.
سرطان کبد
سیروز کبدی در نهایت بیشتر از موارد دیگر احتمال ابتلای افراد به سرطان کبد را افزایش می دهد.
درمان سیروز کبدی
چکاپ سالیانه از بدن و به خصوص کبد در افرادی که دارای سابقه خانوادگی نیز هستند بسیار توصیه می شود. با انجام این آزمایشات شما از بروز بیماری و نشانه های پنهان آن آگاه خواهید شد. بهتر است چکاپ های دوره ای را مد نظر قرار دهید تا در صورت وجود مشکل، به موقع برای درمان آن اقدام کرده باشید. بهترین متخصص گوارش تهران با توجه به شرایط بیمار روش ها و تکنیک هایی را برای درمان سیروز کبد مد نظر قرار می دهد.
برای درمان سیروز کبدی توصیه می شود که مصرف الکل را در افرادی که اعتیاد به مصرف آن دارند قطع شود. همچنین با پیروی از سبک زندگی سالم در جهت کاهش وزن و داشتن رژیم غذایی مناسب از شیوع آن جلوگیری شود.
استفاده از داروهای ضد ویروس و اینترفرون برای بیمارانی که مبتلا به هپاتیت هستند نیز توصیه می شود. همچنین روش هایی برای بالا بردن سیستم ایمنی بدن ارائه می شود که بتوان مقاومت بدن در مقابل بیماری را افزایش داد.