رژیم زخم معده

رژیم غذایی برای زخم معده

آنچه می خوانید...

زخم معده یکی از بیماری های شایع گوارشی است که افراد بسیاری را با خود درگیر می سازد، بدون شک مصرف مواد غذایی که در طول روز وجود دارد در روند بهبودی و یا تشدید این زخم موثر است ، در گذشته چندان به رژیم غذایی برای بهبودی بیشتر زخم معده توجه نمی شد، اما امروزه این باور تغییر کرده و پزشکان به این نتیجه رسیده اند که به غیر از عواملی مانند استرس و خوردن غذاهای تند عوامل دیگری در بروز این بیماری موثر است عفونت هلیکوباکتر پیلوری، استفاده طولانی مدت از داروهای ضد التهابی غیر استروئیدی (NSAIDs) مانند: ایبوپروفن، آسپرین، ناپروکسن و دیکلوفناک، سبک زندگی نادرست مانند سیگار کشیدن و داشتن یک رژیم غذایی ناسالم از مواردی است که در ایجاد زخم معده نقش دارند. بنابراین پیرو درمان زخم معده نیاز است که حتما از یک رژیم غذایی متعادل و مغذی برای مبتلایان به این بیماری بهره گیری و اجرا شود. در بسیاری از موادر مشاهده شده است که با ایجاد برخی تغییرات در رژیم مبتلایان به زخم معده می‌توان تا حدود بسیاری به کاهش علایم، کمک به حفظ سلامت بدن و کاهش خطر ابتلای مجدد به این بیماری کمک کرد. در این مطلب سعی داریم که نسبت به روش هایی جهت بهبودی زخم معده از طریق رژیم غذایی اطلاعاتی در اختیارتان بگذاریم .

رژیم زخم معده

زخم معده

زخم معده، یکی از بیشترین و شایع ترین بیماری های گوارشی به شمار می آید که به لایه های مخاط معده آسیب می زند و علت اصلی بروز این بیماری هم هلیوباکتر پیلوری شناخته می شود که البته با رعایت مواد غذایی مصرفی میزان قابل توجهی از بهبودی را ایجاد می کند. برای کنترل زخم معده باید مواردی را مد نظر قرار بدهید. به طور مثال اگر برای درمان زخم معده، آنتی بیوتیک و یا داروهای مسدود کننده اسید توسط بهترین متخصص گوارش تجویز شده باشد، مصرف مواد غذایی زیر می تواند کمک کننده باشد. توصیه می شود که مواد غذایی زیر مصرف شود :

– سیب
– شاتوت
– هویج
– سبزیجات با برگ سبز مانند اسفناج
– غذاهای سرشار از پروبیوتیک
– روغن زیتون
– عسل

برنامه غذایی برای زخم معده

از آنجا که وجود هلیکوباکتری عامل ایجاد کننده زخم معده است، می توان با مصرف بعضی از غذاها آن را از بین برد، از طرفی خوردن برخی از غذاها نیز می‌تواند موجب بدتر شدن اوضاع شود و زخم معده را تشدید نماید. تحقیقات نشان داده‌اند غذاهای نمکی و چرب پوشش معده را تغییر می‌دهند. غذاهای شور می‌توانند سلول‌های درون معده را تغییر دهند و باعث ایجاد عفونت شوند و در نهایت این عفونت عاملی مهم برای ایجاد زخم معده شود. اگر پیرو و علاقمند به مصرف غذاهای چرب و شور و فست فود هستید بدون شک راه سختی برای مبارزه با زخم معده خواهید داشت چرا که رژیم‌های حاوی غذاهای چرب و شور، التهاب معده را افزایش می‌دهد.

همانطور که گفته شد رژیم مبتلایان به این بیماری باید به گونه‌ای باشد که معده آن‌ها را تحریک نکند. برخی غذاها ممکن است علایمی ‌مانند: درد معده، نفخ، سوزش سر دل، یا سوء‌هاضمه را بدتر کند که به هیچ عنوان نباید در رژیم مبتلایان به زخم معده استفاده شود؛ اما بعضی غذاها یک درمان خانگی برای این بیماری محسوب می‌شود.

البته تشخیص علت بیماری زخم معده توسط متخصص گوارش تعیین می شود، در برخی از موارد عوامل دیگری تاثیر گذار هستند، اگر هلیکوباکتر پیلوری علت بروز زخم معده باشد، مصرف مواد غذایی سرشار از آنتی اکسیدان در رژیم غذایی مفید خواهد بود زیرا با تقویت و فعال شدن سیستم ایمنی و مقابله با عفونت همراه است که برای رفع این عارضه معجزه می کند. این قبیل مواد هم چنین می توانند از شما در برابر سرطان معده محافظت کند و خطراتی که در ازای مصرف مواد غذایی نادرست ایجاد می شود را کم تر کند. به طور کلی توصیه می شود که مواد غذایی زیر در رژیم غذایی فرد مبتلا به زخم معده گنجانده شود:

  • کلم بروکلی مصرف کنید زیرا حاوی سولفورافان است و این ترکیب فعالیت ضد هلیکوباکتر به همراه دارد.
  • مصرف روغن زیتون نیز توصیه می شود زیرا،اسیدهای چرب موجود در روغن زیتون می توانند به درمان عفونت با این باکتری کمک کنند.
  • پروبیوتیک ها که در ماست یا لبنیات دیگر نیز وجود دارد می تواند به درمان زخم معده کمک کند.
  • مواد غذایی که تحریک کننده و تشدید کننده اسید معده هستند را حذف کنید.

مواد غذایی که باعث تشدید رفلاکس اسید می شوند، عبارتند از:
– قهوه
– شکلات
– غذاهای تند
– الکل
– کافئین
یک عامل مهم دیگر که در بروز زخم معده نقش دارد، شیوه ی زندگی شما برای مصرف وعده های غذایی می باشد، باید وعده های غذایی سبک داشته باشید و اگر می توانید یک وعده را تقسیم کنید، به یاد داشته باشید که مصرف وعده غذایی حجیم دو تا سه ساعت قبل از خواب می تواند باعث تشدید علائم رفلاکس شود.

رژیم غذایی که سرشار از چربی ، نمک و غذاهای سرخ کردنی باشد باعث تشدید زخم معده خواهد شد، همچنین مصرف نوشیدنی های گازدار نیز اسید معده را تحریک و زخم آن را تشدید می نماید، از مصرف داروهای خودسرانه بپرهیزید و به هیچ عنوان در مصرف داروهای بدون نسخه زیاده روی نکنید، در صورت مشاهده علائمی از قبیل معده درد، استفراغ، تهوع و یا سایر علائم سیستم گوارشی بیش از چند روز، حتما به متخصص گوارش مراجعه نمایید. زخم معده می تواند با خونریزی داخلی و عوارض شدیدتری بروز نماید که برای شما مشکل ساز خواهد شد.
به یاد داشته باشید که برای دریافت رژیم غذایی مناسب برای درمان زخم معده حتما به متخصص مراجعه نمایید و راهنمایی های لازم را از ایشان دریافت کنید.

دکتر رکسانا عباسی

متخصص بيماری های داخلی و گوارشی
بورد تخصصی بیماری های گوارشی و اندوسكوپی
عضو انجام طب داخلی آمریکا

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *